Bekkenfysiotherapie

Oorzaak van de klachten 

De behandelingen van de bekkenfysiotherapeut zijn gericht op het herstel van de balans in en rondom het bekken. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen én mannen van jong tot oud. De klachten kunnen ontstaan door een tekort aan spierkracht, onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Naast de behandeling van klachten houdt de bekkenfysiotherapeut zich ook bezig met voorlichting, preventie, coachen en begeleiden van mensen met bekkenpijnklachten. 

Onderzoek en behandeling

De bekkenfysiotherapeut bij PelvicMotion heeft diverse mogelijkheden om de bekkenbodem nader te onderzoeken. We kunnen inwendig onderzoek doen. Ook werken we veel met echo en EMG registratie (elektromyogram). Het gebruik van echografie biedt nieuwe mogelijkheden, omdat het mogelijk is om met echobeelden het ‘inwendig functioneren’ van de bekkenbodem in relatie tot de organen zichtbaar te maken. Voor het meten van de bekkenbodem maken we gebruik van de MAPLe. Met de MAPLe kunnen we op 24 punten de bekkenbodemspieren meten. Hiermee kunnen we goed inzicht krijgen over de functie van de bekkenbodem.

Oefentherapie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is oefentherapie. In ons centrum wordt regelmatig gebruik gemaakt van Redcord training. Vaak krijgt u ook oefeningen mee om zelf thuis te doen. We zoeken altijd naar oefeningen die u gemakkelijk kunt inpassen in uw dagelijkse leven. 

Voor algemene informatie over bekkenfysiotherapie kunt u terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie .